KÜLÖNBÖZŐ ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ HÁZAK TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-ES, BUDAPESTI ÚJ HÁZ ESETÉBEN – 2011. 11. 09.

Berkeczi István Nyomtatható verzió (7 oldal pdf) EXCELL TÁBLÁZAT

BEVEZETÉS: MIÉRT ÉRDEMES AZ ENERGIAIGÉNY CSÖKKENTÉSÉVEL FOGLALKOZNI?

Földünk a leromlás útján jár, aminek egyik oka a fosszilis energiahordozók túlzott fogyasztása, az ezek elégetéséből származó széndioxid növekedése a légkörben. Ennek a fogyasztásnak a legnagyobb tétele (világszinten 40, Magyarországon 52%-a) az épületek energiafelhasználása. Ebben, mint lakástulajdonos, gyakorlatilag mindenki érintett. Ha csökkenti lakása energiafelhasználását, elmondhatja hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb fát kelljen kivágni, kőolajat elégetni, stb. Ez a környezetvédelmi elkötelezettség.

Az energiaigény, felhasználás csökkentéséért azért is tehetnénk, mert az energia sokba, egyre többe kerül. Ez az anyagi megfontolás.

A szerző, mint építész tervező, ahhoz járulna hozzá e nemes célokhoz, hogy bárkinek elkészíti a házára a saját kis, személyre szabott költségelemzését és ugyanakkora tervezési díjat, bármely műszaki színvonalú ház megtervezésére.

A "MEGOLDÁSOKRÓL"

Sok „megoldásról” hallani mostanában. Készülékek, trükkök, javaslatok sokasága kering a köztudatban, amik energiatudatosabb vagy takarékosabb házat eredményeznek. Az anyagiakról érdeklődve viszont általában a „az nagyon sok mindentől függ” vagy „Magyarországon még nem jött el az ideje” a válasz. Ettől joggal tűnnek komolytalannak, pedig van már közöttük olyan, ami nem az.

A VIZSGÁLAT

Egy átlagosnak tartott, 4 fős háztartás 110 m2-es családi házának jártam utána, 44 cm-es falazóblokk (magyarul: tégla) falakkal, beépítetlen tetőtérrel, beton födémmel, ami felülről le van hőszigetelve (a padláson). Ez közös minden változatban és azt vizsgálom mennyi szigetelésre, milyen gépészetre érdemes ezen felül költeni. A vizsgálat tehát csak a fűtési és a melegvíz termelési költségek csökkentésével foglalkozik.

A költség adatok 2010 nyári árajánlatokból, 2011 őszi számlákból származnak. Igen számlákból is, mert az A* verzió (HAGYOMÁNYOS HÁZ TÖBB SZIGETELÉSSEL) megépült, ez a vizsgálat eredetileg ezen ház építtetőinek készült.

Egy táblázatban összesítettem ezeket az energiafogyasztással kapcsolatos költségeket, hogy kiszámolhassuk a különbözetet közöttük: a rettegett TÖBBLETKÖLTSÉGET, ami alapján elgondolkozhatunk a prózai MEGTÉRÜLÉSEN…

A TÁBLÁZAT önmagában is érthető, de azért vegyük sorra a különböző változatokat:

Ez egy olyan ház, amiben valószínűleg a kedves olvasó is lakik, hagyományos gépészettel (kombi gázkazán radiátorokkal), ablakokon keresztüli szellőzéssel, viszonylag jó hőszigetelési értékű épületszerkezetekkel (pl.: a fal hőszigetelés nélkül is megfelel).

Ezt a hagyományos házat kétféle képen is tovább lehet fejleszteni: