A hőszigetelésről... - 2012. 04. 05.

Berkeczi István Nyomtatható verzió (3 oldal pdf)

Az előző írásban általánosságban foglaltam össze mire érdemes gondolni, ha az ember családi háza energetikai hatékonysága fejlesztésében gondolkodik. Most jöjjön a hőszigetelés részletesen!

Emlékeztetőül: a következő írás egy 12 épületre kiterjedő Megvalósíthatósági Tanulmány tanulságait dolgozza fel. A vizsgált épületek kormányzati tulajdonú szállás és iroda épületek voltak, korukat és szerkezeteiket tekintve a 100 éves hagyományos téglaépülettől, a 80-as évekbeli panelházakig minden megtalálható volt közöttük. Természetesen eltekintek azoktól az elemektől, amik egy családi háza tulajdonos számára érdektelenek.

1. TEHÁT MIÉRT ÉRI MEG MINDIG HŐSZIGETELÉSRE KÖLTENI?

Mert a hőszigetelés örökre szól! De legalábbis 50-100 évre a hőszigetelés, 25-50 évre az ablak. Ennyi idő alatt különösebb matekozás nélkül is belátható, hogy megtérül. El tud romlani (pl. betörik az ablak, elgörbül a szárnya, mert a gyerek hintázott rajta, lehull egy helyen a vakolat), de ez sokkal kevésbé valószínű, mint az, hogy egyszer csak leáll a kazán, pedig még nem "hozta be az árát".

2. MI A HŐSZIGETELÉS FONTOSSÁGI SORRENDJE?

Egyszerű:

1. meglevő lukak, nyílások megszüntetése (ez általában az ablakok tömítését jelenti)

És innentől kezdve fentről lefelé:

2. padlás (vagy tető) hőszigetelése

3. ablakok cseréje

4. falak (homlokzat) hőszigetelése

5. belső hőszigetelések

6. lábazat hőszigetelése

7. pince mennyezet hőszigetelése (ha van pince)

8. padló hőszigetelése (ez ugye csak új házban megoldható)

Elemezzük őket részletesen!

3. ABLAKOK TÖMÍTÉSE?

Ez aztán egy igazi "Csináld magad!" művelet. Ne várjon vele, ne hívjon se mérnököt, se szakembert, hanem menjen el a legközelebbi barkácsboltba és vegyen egy kis tömítőszalagot és csinálja meg.

4. PADLÁS HŐSZIGETELÉS BUKTATÓI (TÖBBLETKÖLTSÉGEI)

Két közhiedelem:

1. a ház hőszigetelése = a homlokzat hőszigetelése, az ablakok cseréje. Nos ez is fontos, de nem a legfontosabb, mert az a padlás (vagy lapostető, ha az van felül) hőszigetelése.

2. a padlás hőszigetelésénél mi sem egyszerűbb: megveszem a hőszigetelést és lefektetem. Ez így igaz, de előtte hívjon ki egy mérnököt vagy tetőfedőt, mert ha a tetőfedés nem HOSSZÚTÁVON MEGFELELŐ, akkor a következő beázáskor a padláson nem egyszerűen tócsák lesznek, hanem a hőszigetelés még is szívja magát vízzel, ami nagyobb károkat okozhat, mint amit a kisebb gázszámlán megspóroltunk. Tehát a padlás hőszigetelése előtt az esetek többségében korszerűsíteni kell a tetőt!

5. A LAPOSTETŐ HŐSZIGETELÉS "BUKTATÓI"

Természetesen ugyanaz, mint a padlásé: hozzá kell nyúlni a vízszigeteléshez is. Ezzel kapcsolatban szigetelő szakmérnöki szakvélemény javasolt. Minden vizsgált épületen volt valami olyan szakmai "érdekesség", amihez nem hogy egy mesterember, de "sima" építészmérnök is kevés volt. A munkát pedig javasolt szakkivitelezővel végeztetni. (Ez így ijesztően hangzik, de ezek nem akkora többletköltségek, hogy ne térüljenek meg!)

6. ABLAK CSERE

A vizsgált 12 épületen mindig bármilyen műszaki bonyodalom nélkül megvalósítható volt és mindig bentről, vagyis homlokzati (utcai) állványozás nélkül.

A csere viszont mindig benti javítást igényelt: glettelés, festés, amit akkor lehet a legszebben elvégezni, ha mindent újrafestenek odabent. (A mennyezetet nem muszáj!)

A fa ablakok felára még mindig tetemes a műanyag ablakokhoz képest: 100 %. Ezt a felárat sose számoljuk bele a megtérülési számításokba, mert az eredmény kiábrándító lesz!

A műanyag ablakok minőségi felára 40%, ami sok, de nem megfizethetetlen. (Ez az u=1.0-ás, 3 rétegű üvegezéses ablak felára az u=1.2-ás, 2 rétegű üvegezéses ablakhoz képest.) Érdemes megfontolni, mert ez nem csak jobb hő-, de jobb zajszigetelést jelent, ami pl. Budapesten nem utolsó szempont!

7. HOMLOKZATI VAGYIS FALSZIGETELÉS

Mindig igényel állványozást, ami városi környezetben (magyarul az utcán) nem jelenthet bonyodalmakat (többletköltséget).

A falszigetelés sokszor nem éri meg, de ez legyen a következő kérdés:

8. MIKOR ÉRDEMES HŐSZIGETELÉS HELYETT GÉPÉSZETRE KÖLTENI?

Hőszigetelni mindig érdemes, ha vakolt a homlokzat (1. ábra), de ha már nagyon tagolt, esetleg szobrok is vannak rajta (2) azok újjáépítése biztos, hogy nem fog megtérülni az alacsonyabb fűtési költségen. Ugyanez a helyzet, ha a homlokzat bár egyszerű és nem műemlék jellegű, de esetleg olyan burkolata van, amiről nem szeretnénk lemondani, újjáépítése viszont rendkívül drága volna (3).

Javítsuk ki, fessük újra vagy mossuk le ezeket a házakat és költsünk a gépészet felújítására! És ne feledjük az ablakok ezekben az esetekben is cserélhetők, cseréljük is ki őket!

9. ÉS VÉGÜL MIK AZOK A NAGYOBB TÖBBLETKÖLTSÉGEK, AMIKRE NEM SZOKOTT GONDOLNI AZ ÁTLAG FEJLESZTŐ?

a. nem csak meg kell javítani a tetőfedést, de fel kell fejleszteni, hogy hosszútávon beázásmentes lehessen

b. a lapostető hőszigetelése a vízszigetelés újjáépítését is jelenti

c. az ablak csere miatt újra kell festeni a belső falakat

d. a háznak nem csak a külső falait kell lehőszigetelni

10. BELSŐ HŐSZIGETELÉSEK RÉSZLETESEBBEN

Sokszor egy épület hőszigetelését megoldották kívülről, de nem figyeltek a fűtött és fűtetlen terek közötti hőszigetelésekre. A tipikus példa fűtetlen területekre: garázs, pince, raktár vagy bármi olyan terület, amire "most nincs szükség, ezért nem fűtjük". Egy épület nem csak hideg kültér (-5 fok Celsius), de fűtetlen beltér (+10 fok Celsius) is veszít energiát!

Érdemes ezeket a helyeket is lehőszigetelni és ha tényleg nem használják, akkor akár festés vagy vakolás nélkül.